Millaista on olla metsänomistaja? Mitä metsän omistaminen Sinulle merkitsee ja miten se vaikuttaa metsäsuhteeseesi?Haastateltavaksi etsitään yksittäisiä metsänomistajia sekä metsänomistajaperheitä, joissa metsänomistaminen on siirtynyt tai siirtymässä suvussa.
Onko perheessäsi ja suvussasi siirtynyt Sinulle metsänomistamiseen liittyviä tietoja, taitoja, arvoja, merkityksiä ja käytäntöjä? Haluatko itse siirtää näitä eteenpäin? Vai koetko metsänomistuksen taakaksi tai koetko epävarmuutta jouduttuasi metsänomistajaksi. Omistatko metsää, jossa et ole koskaan käynyt? Olen kiinnostunut myös metsänomistajista, joista on tullut metsänomistajia vastentahtoisesti, haluamattaan, pyytämättä ja yllätyksenä.
Voit omistaa metsää paljon, keskimääräisesti tai vähän ja käyttää metsääsi taloudellisesti, virkistykseen tai suojella metsääsi, voit olla tekemättä mitään tai tehdä monia asioita metsääsi liittyen. Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita kaikenlaisista metsänomistajista ja metsänomistajuuteen liittyvistä kokemuksista, ajatuksista ja tunteista sekä metsänomistajuuden erilaisista merkityksistä yksilön elämässä sekä siitä, miten metsänomistaminen vaikuttaa yksilön metsäsuhteeseen. Juuri Sinun metsänomistajatarinasi ollaan kiinnostuneita!
Osallistu Metsänomistajan metsäsuhde -tutkimukseen ja ilmoittaudu haastateltavakseni 15.5.2020 mennessä: karhunko (at) student.uef.fi tai p. 050 328 9644. Yhteydenotossasi kerro lyhyesti itsestäsi metsänomistajana; millainen metsänomistaja olet?
Tutkija toivoo voivansa aloittaa haastattelut loppukevään ja alkukesän 2020 aikana. Haastattelut voidaan aluksi tehdä etänä esimerkiksi puhelimitse ja myöhemmin koronatilanteen helpotuttua kasvokkain Sinulle sopivassa paikassa.
Haastatteluaineistoa käytetään tieteellisessä tutkimuksessa luottamuksellisesti ja kunnioittaen eikä henkilö- tai muita yksityistietoja paljasteta. Tutkimuksen päätyttyä haastatteluaineisto tallennetaan luvallasi metsäkulttuuriperintönä osaksi Suomen Metsämuseo Luston museokokoelmia.
Haastatteluaineiston keruu liittyy Itä-Suomen yliopistossa valmisteilla olevaan perinteentutkimuksen väitöskirjatutkimukseen ”Metsänomistajan metsäsuhde”. Tutkimus on osa Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanketta 2019-2022, jota rahoittaa Metsämiesten Säätiö.
Käynnissä on myös SKS:n, Luston ja Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeen Suhteeni metsään -muistitietokeruu, johon lämpimästi kannustan metsänomistajia osallistumaan www.finlit.fi/metsä
Ystävällisin terveisin, Reetta Karhunkorva, FM, väitöskirjatutkija
karhunko (at) student.uef.fi
Itä-Suomen yliopisto, Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelma / Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushanke 2019-2022