Alla hallituksen esitys sääntöjen muuttamiseksi. Sääntömuutos on käsitelty ja hyväksytty hallituksen kokouksessa 19.8.2021 esitettäväksi vuosikokoukselle 29.9.2021. Sääntöjen toinen käsittely tapahtuu yhdistyksen syyskokouksessa marraskuun lopussa 2021.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
1 Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Pääkaupunkiseudun Metsänomistajat PKMO ry. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki.
2 Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistys on pääkaupunkiseudulla asuvien metsänomistajien muodostama yhdistys, jonka tarkoituksena on vahvistaa jäsentensä metsäomaisuuden omistajalähtöistä hoitoa ja hallintaa sekä edistää metsänomistajien edunvalvontaa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
- järjestää esitelmätilaisuuksia, kokouksia, kursseja ja retkeilyjä
- vahvistaa jäsenistönsä yhteydenpitoa muihin metsätalouden järjestöihin ja toimiiyhteistyössä metsäalan eri organisaatioiden kanssa
- vaikuttaa aloitteilla ja esityksillä yksityismetsätaloutta koskevaan lainsäädäntöön ja muuhunsääntelyyn siten, että metsänomistajain edut tulevat mahdollisimman hyvin otetuiksi
huomioon
- voi toimintansa tukemiseksi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, omistaakiinteistöjä, perustaa rahastoja sekä harjoittaa kustannustoimintaa.
3 Jäsenet
Yhdistyksen jäseniksi voidaan hyväksyä pääkaupunkiseudulla asuvat metsänomistajat sekä yhteismetsien, metsäyhtymien ja metsää omistavien kuolinpesien osakkaat. Myös metsänomistajien perheenjäsenet voivat liittyä yhdistyksen jäseniksi. Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta hallitus.
Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Hallitus voi erottaa jäsenen, joka on toiminut yhdistyksen sääntöjen, tarkoitusperien tai edun vastaisesti tai jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta. Ennen erottamispäätöstä asianomaiselle jäsenelle on varattava mahdollisuus antaa oma selityksensä asiassa, paitsi jos erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen.
4 Jäsenmaksut
Yhdistyksen syyskokous vahvistaa liittymis- ja jäsenmaksujen suuruuden, maksutavan ja -ajan.
5 Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa syyskokouksessa valittu hallitus, johon kuuluu 6 varsinaista ja 3 varajäsentä. Jäsenten toimikausi on kolme kalenterivuotta siten, että kolmannes varsinaisista ja varajäsenistä on vuosittain erovuorossa. Jäsen voi tulla valituksi hallitukseen yhteensä enintään
kahdeksi kaudeksi peräkkäin eli kuudeksi vuodeksi. Sen jälkeen voi tulla valituksi vasta kolmen vuoden tauon jälkeen.
Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vuodeksi kerrallaan. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen vähintään neljän jäsenen tai varajäsenen läsnä ollessa. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, johon puheenjohtaja on yhtynyt.
Hallitus voi valita yhdistykselle toiminnanjohtajan, joka toimii yhdistyksen sihteerinä sekä asettaa toimikuntia toimintansa tueksi.
6 Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja ja toiminnanjohtaja yhdessä tai jompikumpi heistä hallituksen jonkun varsinaisen jäsenen tai hallituksen määräämän muun henkilön kanssa.
7 Tilikausi, toiminnantarkastajat
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Yhdistyksessä on syyskokouksen valitsema toiminnantarkastaja ja tällä varahenkilö. Yhdistyksen tilit ja vuosikertomus sekä muut tarvittavat asiakirjat on annettava toiminnantarkastajan tutkittavaksi viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan on annettava kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
8 Yhdistyksen kokousten koolle kutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta kunkin jäsenen ilmoittamaan sähköposti- tai postiosoitteeseen tai julkaisemalla kutsu jäsenistölle jaettavassa lehdessä.
9 Kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä helmi-toukokuussa. Toinen varsinainen kokous, syyskokous, pidetään syys-joulukuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Valtakirjalla ei saa äänestää. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt. Henkilövaaleissa ratkaisee arpa. Vaalit suoritetaan suljetuin lipuin, jos sitä joku jäsenistä vaatii
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
10 Vuosikokouksessa ja syyskokouksessa käsiteltävät asiat
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- kokouksen avaus
- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksiääntenlaskijaa
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- hyväksytään kokouksen työjärjestys
- esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
- päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle jamuille tilivelvollisille
- käsitellään muut hallituksen kokoukselle esittämät asiat
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- kokouksen avaus
- valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksiääntenlaskijaa
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- hyväksytään kokouksen työjärjestys
- määrätään hallituksen jäsenten palkkiot
- valitaan kaksi hallituksen jäsentä ja varajäsen erovuoroisten tilalle
- määrätään toiminnantarkastajan palkkio
- valitaan toiminnantarkastaja ja tälle varahenkilö tarkastamaan seuraavan vuoden tilejä jahallintoa
- määrätään jäsen- ja liittymismaksut seuraavalle vuodelle
- valitaan edustajat yhteisöihin, joissa yhdistys toimii
- vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle tilivuodelle
- päätetään kokouskutsujen ja muiden tiedonantojen toimittamistavasta jäsenille
- käsitellään muut hallituksen kokoukselle esittämät asiat
Yhdistyksen jäsenen pyynnöstä otettakoon yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa käsiteltäväksi ja päätettäväksi hänen nimeämänsä asia, jos kolme neljäsosaa kokouksessa saapuvilla olevista jäsenistä sen käsiteltäväksi ottamista kannattaa eikä asian laatu yhdistyslain tai sääntöjen mukaan sitä estä.
11 Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa, vähintään kuukauden väliajoin pidettävässä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa luovutetaan yhdistyksen varat Suomen Metsäyhdistys ry:lle. Yhdistyksen testamentilla tai lahjaksi saamat varat on käytettävä niitä annettaessa määrättyyn tarkoitukseen.